Optimizare web in strategia de marketing digital 2024
 • INSTATIC
 • SEO
 • Optimizare web in strategia de marketing digital 2024

Optimizare web in strategia de marketing digital 2024

Optimizarea pentru motoarele de cautare era o practica doar online. Acum, aceasta practica este doar o mica parte din ceea ce inseamna optimizare web in 2024. Si totusi, ramane elementul principal in strategia de marketing digital.

Deoarece avem mai multe date ca niciodata, tot mai mult din lumea reala este capturata in rezultatele de cautare: cum se misca oamenii, care sunt preferintele lor, relatiile lor in lumea reala.

Prezentam o imagine din prima linie a celor mai recente schimbari importante care conduc Google si impactul fiecareia.

Optimizare web si ce inseamna acestea

Google angajeaza un numar record de evaluatori umani. Si asta e ironic. AI conduce acum algoritmul Google, dar, sunt necesari tot mai multi evaluatori umani pentru a arata care raspuns este relevant la cererea cuiva.

Acest lucru inseamna ca brandurile trebuie acum sa acorde mai multa atentie calitatii si autoritatii continutului lor. E o veste buna pentru cei care au deja continut autorizat, mai putin buna pentru cei care se bazeaza pe strategii cu efort redus, cum ar fi crearea automata de continut. Cu recenzori umani, aceste din urma practici vor deveni din ce in ce mai putin eficiente.

Impact: Calitatea si autoritatea sunt acum mai importante ca niciodata in SEO.

Google a devenit un serviciu de raspuns

Motivul pentru recenzorii umani: Google doreste sa curete, sa filtreze si mai mult rezultatele afisate in cautari. Se pune accentul pe raspunsuri, nu pe rezultate. Google simte nevoia de a anticipa tot mai mult ceea ce utilizatorii sai cauta si de a oferi raspunsul corect. Creatorii de continut trebuie sa ofere mai multe indicii despre ce este continutul si de cine este scris.

Impact: cunoaste intrebarile pe care le urmaresc clientii tai. Structureaza informatia astfel incat altgoritmii Google sa stie despre ce vorbesti.

Expertii au mai multa greutate

O modalitate prin care stim ca un răspuns are autoritate se datoreaza persoanei care il spune. Acum, nu doar site-urile web au autoritate, ci si autorii care scriu pe ele. Google construieste o imagine a autorilor si a notei de incredere pe care acestia o au pe internet.

Pentru brand-uri, aceasta inseamna ca acolo unde ai experti, acestia trebuie sa fie online si sa vorbeasca in numele tau - pe propriul site web si in alta parte. Colaboreaza cu experti externi a caror autoritate poate completa brandul tau.

Jucam in conditiile Google

Google creeaza o imagine compozita a fiecarui business. Nu trebuie sa mearga mai departe de propriile instrumente pentru a face acest lucru. De fapt, nici macar nu mai ai nevoie de un site web – trebuie doar sa adaugi produsele, locatiile si ofertele tale in instrumentele Compania mea de la Google pentru a fi vizibil in cautare. Prezinta fotografii, evenimente si produse sa devii mai vizibil.

Comportamentul offline conduce acum peisajul online

Se observa o tot mai stransa interconectare intre comportamentul offline si online. Oamenii nu mai separa clar experientele lor din lumea reala de cele din mediul virtual. In schimb, acestea se intersecteaza si se influentează reciproc. In 2024, comportamentul offline devine un factor semnificativ care modeleaza si conduce evolutia online.

Cautare online in urma experientelor offline. Oamenii obisnuiesc sa caute online informatii legate de experientele lor offline. De exemplu, dupa ce viziteaza un restaurant sau un magazin, utilizatorii pot cauta recenzii, feedback-uri sau informatii suplimentare pe internet pentru a-si impartasi experienta si pentru a lua decizii informate in viitor.

Socializare online dupa evenimente offline. Evenimentele si intalnirile offline sunt adesea documentate si distribuite pe platformele de socializare online. Oamenii impartasesc fotografii, clipuri video si pareri despre evenimente, ceea ce contribuie la crearea unei comunitati online care extinde si amplifica impactul experientelor offline.

Cresterea comertului online ca urmare a experientelor offline. Oamenii tind sa caute online produsele sau serviciile pe care le-au descoperit sau le-au experimentat offline. De exemplu, dupa ce testeza un produs intr-un magazin fizic, consumatorii pot decide sa-l achizitioneze online pentru a profita de oferte sau pentru a beneficia de livrare comoda.

Google descopera mai multe intentii de cautare

Google isi extinde domeniul pentru a fi mereu pregatit, indiferent de dispozitivul pe care il folosesti. Atunci cand cauti ceva, devine si mai bun in a sti de ce cauti.

Google a investit in tehnologii avansate de intelegere a limbajului natural, permitand motorului de cautare sa inteleaga mai bine semantica si intentia din spatele cautarilor. Aceasta contribuie la furnizarea de raspunsuri mai precise si la o anticipare mai buna a intentiei utilizatorului.

Isi imbunatateste algoritmii pentru a oferi utilizatorilor o experienta de cautare mai personalizata si relevanta, indiferent de dispozitivul pe care il folosesc. Aceasta evolutie continua este esentiala pentru a raspunde la schimbarile in comportamentul utilizatorilor si la tehnologiile emergente.

Mai mult, observa obiceiurile si ritualurile si incepe sa-ti ofere sugestii predictive despre lucrurile pe care ai dori sa le faci in anumite locatii sau in anumite perioade ale saptamanii. Toate acestea se intampla de ceva vreme, dar acum devin din ce in ce mai evidente pentru utilizatorii obisnuiti. Intelege adevaratele motive pentru care utilizatorii te cauta.

Google utilizeaza datele colectate despre comportamentul online al utilizatorilor pentru a adapta rezultatele de cautare la nevoile si preferintele individuale. Astfel, atunci cand cauti ceva, algoritmul incearca sa prezica intentia ta de cautare, furnizand rezultate mai relevante si personalizate.

Trenduri in marketing digital pentru 2024

Cateva directii generale in care ar putea evolua marketingul digital in viitor, pe baza tendintelor observate in ultimii ani:

  • Inteligenta artificiala (AI) si Machine Learning (ML): cresterea utilizarii AI si ML pentru personalizarea continutului in functie de utilizator, analiza datelor, segmentarea publicului si imbunatatirea eficientei campaniilor de marketing.
  • Experienta utilizatorului (UX): imbunatatirea experientei utilizatorilor pe dispozitivele mobile, cu accent pe design receptiv si viteza de incarcare rapida a paginilor.
  • Realitatea augmentata (AR) si realitatea virtuala (VR): integrarea AR si VR in strategiile de marketing pentru a oferi experiente interactive si captivante consumatorilor.
  • Voice search si asistentii vocali: adaptarea strategiilor de continut pentru cautarea vocala si interactiunile cu asistentii vocali, cum ar fi Siri, Google Assistant si Alexa.
  • Inovatii in ecommerce: dezvoltarea tehnologiilor de realitate augmentata pentru a permite cumparatorilor sa incerce produsele inainte de a le cumpara online, imbunatatirea procesului de plata si personalizarea ofertelor.
  • Continut video interactiv: cresterea popularitatii continutului video interactiv si a experientelor immersive pentru a implica mai bine audienta.
  • Comunitati online si social commerce: dezvoltarea si consolidarea comunitatilor online, precum si integrarea optiunilor de cumparare direct din platformele de socializare.
  • Responsabilitate sociala si sustenabilitate: accentul pe valorile si angajamentele sociale ale brandurilor, cu consumatori din ce in ce mai interesati de practicile etice si sustenabile.

  Concluzie

  Pe masura ce granita dintre lumea fizica si cea virtuala devine invizibila, activitatea de optimizare web in 2024 inceteaza sa mai fie bazata exclusiv pe comportamentul online. Trebuie sa profitam de schimbarile de lunga durata pe care Google le aduce in prim plan.

  Citeste si: SEO - eroul necunoscut al succesului in marketingul digital

  Intelegerea modului in care cele doua lumi se influenteaza reciproc este esentiala atat pentru companii cat si pentru profesionistii din marketing, care, impreuna, pot sa capitalizeze asupra acestei dinamici pentru a-si promova eficient produsele si serviciile intr-un mediu digital in continua schimbare.

  Prin aceste extinderi si imbunatatiri, Google evidentiaza importanta adaptarii la nevoile in continua schimbare ale utilizatorilor si la noile tehnologii emergente, pentru a oferi o experienta de cautare care sa fie mereu pregatita, indiferent de dispozitivul sau contextul utilizatorului.

Autor

INSTATIC este o agenție de marketing online specializată în web design și generarea de trafic pe site și vânzări din motoarele de căutare și reclame plătite (SEO/SEM).

Ai nevoie de ajutor cu SEO?

Contactează-ne să discutăm despre SEO sau cere o ofertă de preț personalizată!


Your message has been sent successfully.
Sorry, error occured this time sending your message.

Articole recente SEO

Sunteți în căutarea unor sfaturi și informații valoroase? Fiecare dintre aceste aricole, din categoria SEO, este mai bun decât cel citit.