Strategie UX in proiectare si dezvoltare website

Strategie UX in proiectare si dezvoltare website

Utilizatorii genereaza succesul site-ului tau. Dar, cu milioane de site-uri web active, este greu sa implementezi strategia potrivita pentru experienta utilizatorului (UX) pentru a capta atentia utilizatorilor, cu atat mai putin sa-i mentina suficient de interesati pentru a genera vanzari.

Eforturile de proiectare care acorda prioritate UX sunt acum esentiale pentru a reduce frustrarea utilizatorilor atunci cand ajung pe site. In timp ce la inceput UX s-a concentrat in principal pe viteza de incarcare a site-ului si a paginii, disciplina s-a extins si in alte zone. Acum, site-urile au nevoie de strategii UX cu drepturi depline pentru a maximiza impactul asupra continutului si eficienta site-ului si pentru a-i face pe utilizatori sa revina.

Procesul de proiectare si dezvoltare site web poate parea complex si consumator de timp, dar, incorporarea inca de la inceput a strategiilor de experienta a utilizatorului (UX) ajuta la un site usor de utilizat, intuitiv si eficient.

Afla mai multe despre ce este strategia UX si cum sa o aplici pentru a imbunatati designul site-ului. Strategia UX este esentiala pentru vizitatori care se vor simti confortabil si au o interacțiune placuta cu site-ul tau.

Iata cateva principii si etape cheie in elaborarea unei strategii UX eficiente:

Cunoaste-ti publicul tinta

E important sa-ti intelegi publicul tinta inainte sa lucrezi la designul site-ului. Defineste cine sunt acestia, ce pretuiesc si cum interactioneaza cu site-uri web similare.

Identifici ce caracteristici sa incluzii, ce sa prioritizezi, care nevoi sunt mai importante si sa personalizezi elementele care vor oferi cea mai mare valoare.

Dezvoltarea diferitelor scenarii si obiective ale utilizatorilor iti permite sa creezi prototipuri mai bune pentru testare. Prin identificarea nevoilor importante pentru publicul tinta te poti concentra pe proiectarea unei experiente care sa raspunda acestor nevoi.

Acum ai o foaie de parcurs clara a deciziilor de proiectare si dezvoltare a site-ul web care te asigura ca acestea sunt ghidate de asteptarile utilizatorilor tinta, contribuind la imbunatatirea strategiei generale de UX si a procesului de lansare.

Ia in considerare obiectivele utilizatorilor

Intelegerea scopurilor si obiectivelor utilizatorilor te ajuta sa stabilesti cum sa proiectezi si sa construiesti cel mai bine un site.

Ce doresc utilizatorii sa realizeze pe site? Cum il folosesc? Cat de repede au nevoie de informatii?

Prioritizarea obiectivelor utilizatorilor si crearea unei experiente captivante ii ajuta sa indeplineasca cu usurinta sarcinile intr-un mod intuitiv. O calatorie lina si placuta inseamna mari sanse sa revina pe site-ul tau.

Ar trebui sa creezi o strategie UX personalizata pentru experienta utilizatorului prin cercetarea si evaluarea publicului tinta. Acest lucru este posibil prin activitati precum sondaje, interviuri si testare cu utilizatorii pentru a obtine informatii si a intelege comportamentul acestora pe site. Daca vrei ca vizitatorii sa ramana mai mult timp pe site-ul tau, trebuie sa le oferi ceva de valoare.

Ia in calcul modalitati prin care utilizatorii pot interactiona si accesa cu usurinta continut care se adreseaza intereselor lor individuale. Acest lucru ajuta la crearea si consolidarea loialitatii in randul utilizatorilor, precum si la gradul de incredere in brandul tau. Daca un utilizator are incredere in produsul sau serviciul tau, pe baza calitatii designului, sunt sanse mari sa se transforme in client.

Examineaza comportamentele curente ale utilizatorilor

Pentru inceput, ar trebui sa examinezi comportamentele curente ale utilizatorilor analizand orice tip de date disponibile. Unde dau clic, ce fragmente sau pagini primesc cea mai mare atentie.

Cu aceste date, creezi harti de calatorie care informeaza strategia de proiectare. Cunoasterea acestor preferinte ajuta la dezvoltarea unei experiente care sa corespunda nevoilor utilizatorilor, chiar daca obiceiurile lor de utilizare se schimba in timp.

Pentru o intelegere si mai buna a modului in care utilizatorii interactioneaza cu site-ul tau, este recomandat sa efectuezi interviuri si sondaje.

Pune intrebari care te ajuta sa determi ce functioneaza pentru utilizatorii tai si ce nu.

Dupa ce ai adunat feedback, dezvolta prototipuri sau design de pagini care sa aplice cercetarea intr-o experienta de utilizator mai naturala pentru clientii tai. Cu informatiile adunate in timpul acestui proces, poti fi sigur ca adaugi caracteristici in produs care satisfac obiectivele utilizatorului si actioneaza in consecinta pe baza unor informatii utile.

Determina cerintele de continut

Odata ce intelegi comportamentul utilizatorilor, poti clarifica actiunile pe care trebuie sa le efectueze si sa ia decizii inainte de a mapa cerintele de continut.

Pentru fiecare pagina sau pas, defineste ce informatii si resurse ar trebui incluse in functie de calatoria utilizatorului. Organizarea continutului este o parte esentiala in fiecare site.

Planul procesului de proiectare

Cu strategia UX stabilita, este timpul sa trasezi directiile in procesul de proiectare.

Cel mai important aspect al procesului de dezvoltare ar trebui sa fie exhaustivitatea - toate informatiile necesare sunt incluse in proiect si includerea testarii cu utilizatori pe parcursul iteratiilor.

O strategie completa de UX ar trebui sa includa atat considerente de proiectare, cat si de dezvoltare, cum ar fi modul de masurare a succesului, consideratii tehnice pentru interfetele utilizatorului si modul de optimizare a experientei utilizatorilor.

Este important sa nu treci cu vederea niciunul dintre pasi atunci cand elaborezi o strategie de UX - detaliile care sunt omise la inceput pot intarzia in mod semnificativ un proiect.

Partile interesate sunt implicate de la inceputul procesului, astfel incat toata lumea sa fie pe aceeasi lungime de unda atunci cand vine timpul sa construiesti proiectul. Crearea unei experiente de utilizator de succes incepe in timpul planificarii - asigura-te ca ai toate bazele acoperite inainte de a incepe dezvoltarea.

INSTATIC este o agenție de marketing online, specializată în web design & development + optimizarea traficului și a vânzărilor prin intermediul motoarelor de căutare și al reclamelor plătite (SEO/SEM).

Ai nevoie de ajutor cu Strategie UX?

Contactează-ne să discutăm despre Strategie UX sau cere o ofertă de preț Strategie UX personalizată!


Your message has been sent successfully.
Sorry, error occured this time sending your message.

Articole recente Strategie UX

Ești în căutarea unor sfaturi și informații valoroase? Fiecare dintre aceste aricole Strategie UX, este mai bun decât cel citit.