Audit UX Design: imbunatateste experienta utilizatorului

Audit UX Design: imbunatateste experienta utilizatorului

Observi simptome de UX slab pe site-ul tau? Nu pierde timpul si banii „cu un alt template”! Identifica acum problemele cu un audit UX!

Nu este o exagerare, mai degraba, o statistica UX serioasa: 1/3 dintre site-uri esueaza. Motivul pentru o astfel de rata mare de esec este urmatorul: majoritatea site-urilor web sunt create printr-un proces in intregime bazat pe opinie. Sa nu mai vorbim de template-uri!

Un astfel de proces produce site-uri web centrate pe companie si nu pe utilizator, ceea ce duce adesea la probleme serioase de utilizare care sunt descoperite doar odata ce site-ul este lansat. Afla mai multe despre experienta utilizatorului pentru un business si clientul final.

UX Design este despre dezvoltarea unei empatii mai profunde pentru utilizatorii tai. Privind site-ul prin ochii lor, poti remedia problemele si poti intelege mai profund de ce au nevoie diferite tipuri de utilizatori.

Semnele unei experiente slabe de utilizare

O experienta slaba de utilizare poate fi rezultatul unui site web imbatranit, al unei reproiectari gresite sau al unei nealinieri intre ceea ce incerci sa obtii si ceea ce vor utilizatorii tai.

Contrar unei credinte populare, UX-ul bun nu are nimic de-a face cu momentul in care a fost proiectat site-ul web sau cu cati bani ai cheltuit pe el. Ceea ce conteaza este cat de bine  functioneaza pentru clientii tai. Dar, pana cand sunt observate simptomele slabe UX, daunele au fost deja facute.

Pentru a recunoaste semnele de UX slab, cat mai devreme posibil, am intocmit o lista cu cele mai comune simptome.

Adevaratul cost al UX slab, costul inactiunii

In timp ce toti vorbesc despre ROI, rentabilitatea investitiei, iti recomand sa te gandesti si la costul inactiunii si rata de conversie, la beneficiile unui business pe scala catre maturizarea UX.

Sa presupunem ca site-ul tau are performante slabe, ceea ce este destul de comun. Indiferent de obiectivul principal al site-ului tau (conversii, potentiali clienti, inscrieri, achizitii, descarcari etc.), care este costul real al unui site web cu performante slabe? Cati bani si cate oportunitati poti pierde pe parcursul a 3 luni, 6 luni, un an?

Poate deja ai inceput sa te gandesti la o reproiectare!

In timp ce o solutie buna ar putea fi o reproiectare completa a site-ului web, este important sa realizezi ca orice plan de reproiectare dureaza pana la finalizare. Intre timp, vei continua sa pierzi clienti si bani de pe urma unui site cu UX slab.

Este posibil sa vrei sa reproiectezi site-ul cat mai repede posibil, dar, grabirea lucrurilor risca sa produca si mai multe probleme.

Dar, odata ce l-ai reproiectat, care este garanția ca site-ul nou nu va avea probleme identice sau similare? La urma urmei, exista un motiv pentru care aceste probleme de utilizare au fost acolo de la inceput.

Ce se va schimba?

Angajezi o noua agentie, esti cu adevarat impresionat de ideile si munca lor extraordinara, dar de unde stii ca ceea ce ei construiesc va functiona cu adevarat pentru utilizatorii tai? Daca nu intelegi ce doresc cu adevarat utilizatorii tai, vei intalni inevitabil probleme similare.

Trebuie sa existe o cale mai buna! Exista. Aici intervine un audit UX.

Audit UX Desing: decizii obiective + castiguri rapide

Un audit UX Design dezvaluie exact cu ce se confrunta utilizatorii tai, astfel incat, directionezi resursele si acorzi prioritate remedierii problemelor care au cel mai mare impact asupra afacerii tale.

Indiferent de cat de rau ar fi site-ul, reusim INTOTDEAUNA sa oferim castiguri rapid inainte sau chiar in locul unui redesign complet.

Vei afla date despre utilizatori: cum interactioneaza cu site-ul web, ce functioneaza si ce nu si cum sa il imbunatatim. Evitarea greselilor din trecut va asigura un rezultat de succes.

Cel mai important, in urma unui audit UX Design vei lua decizii educate, obiective, bazate pe date si fapte, spre deosebire de opinii si ipoteze. Acest lucru are ca rezultat un ROI mai bun pentru fiecare leu pe care il cheltuiesti pentru site-ul tau.

Cum este un audit UX Design? Stiinta din spatele UX

Un audit UX Design adecvat este un proces complex compus din pasi si metodologii rafinate care sunt alese cu grija pe baza specificului site-ului tau si a situatiei actuale. Un audit UX Design obisnuit poate consta dintr-o evaluare euristica, testare moderata si nemoderata a utilizatorilor, explicatii cognitive si pluraliste, analiza competitiva si SWOT si multe altele.

Raportul trebuie sa arate care sunt problemele, gravitatea lor, sa prezinte dovezile (retine, fara opinii) si sa ofere recomandari clare cu privire la remedierea acestora. Indiferent de metodele alese, un audit UX profesional se bazează pe cercetari, date stiintifice si fapte, spre deosebire de opinia cuiva.

Nu incerca sa-ti faci tu auditul UX

S-ar putea sa te gandesti ca ai Google Analytics, ai harti termice... poti face asta singur!

DA. La fel de bine poti cumpara instrumente chirurgicale si poti viziona videoclipuri medicale, dar asta nu te face neurochirurg. Nimic nu poate inlocui anii de pregatire si experienta. Daca vrei rezultate si le vrei rapid, ar trebui sa mergi la un specialist, cineva care se ocupa de asta. Am discutat deja despre costul greselilor – nu merita.

Exista un alt motiv pentru care nu ar trebui sa-ti faci singur auditul UX. Esti partinitor. Nu este nimic in neregula aici, asta ne face oameni. Totusi, este important sa recunosti ca te impiedica sa fii obiectiv si realist.

Cand lucram pe propriile site-uri sau chiar interactionam cu ele pentru o perioada, in cele din urma incepem sa ne pierdem obiectivitatea.

Consideram ca ideile noastre sunt cele mai potrivite si incepem sa luam decizii in baza lor, chiar daca unele dintre aceste idei sunt complet gresite (prejudecata de confirmare). Sau, putem fi indrumati de altcineva din echipa care crede ca stie mai bine (prejudecata de consens). Oricum, partinirea este motivul principal pentru crearea problemelor UX la inceput.

Daca esti hotarat sa imbunatatesti UX, indeparteaza-te de proces si cere pe cineva cu o perspectiva noua, impartiala, care sa-ti ofere o evaluare extrem de sincera, bazata pe cercetari si date.

Cum incep un audit UX Design?

Incepem cu o discutie de 30 minute despre provocarile, obiectivele tale de afaceri si o prezentare generala a site-ului web. Scopul este sa intelegem mai bine site-ul, dar si afacerea ta. Acest lucru ne ajuta sa aflam daca merita sa ne implicam, deoarece nu orice site se califica.

Lucram doar cu un numar limitat de proiecte pentru a putea oferi cantitatea de atentie pe care fiecare o merita. 

Daca gasim un argument solid pentru efectuarea unei evaluari UX, vom programa un al doilea apel in timpul caruia vom impartasi cateva dintre observatiile noastre si primele 3 recomandari UX pe care le poti implementa imediat. (toti vrem castiguri rapide).

Nu exista niciun angajament iar primele doua consultatii sunt gratuite. Singurul risc pentru tine este sa nu actionezi in baza acestor informatii.

Autor

INSTATIC este o agenție de marketing online specializată în web design și generarea de trafic pe site și vânzări din motoarele de căutare și reclame plătite (SEO/SEM).

Ai nevoie de ajutor cu UX Design?

Contactează-ne să discutăm despre UX Design sau cere o ofertă de preț personalizată!


Your message has been sent successfully.
Sorry, error occured this time sending your message.

Articole recente UX Design

Sunteți în căutarea unor sfaturi și informații valoroase? Fiecare dintre aceste aricole, din categoria UX Design, este mai bun decât cel citit.